Door: Selina
Het recente onderzoek van de Consumentenbond naar de prijsweergave bij reisaanbieders, dat bedrijven met scherpe kritiek aan de schandpaal nagelde, heeft een onverwachte wending gekregen. In plaats van zich te verdedigen, gebruiken enkele reisorganisaties het onderzoek juist als marketinginstrument in landelijke advertenties. Dit leidt tot opvallende reacties en een onverwachte dynamiek in de reissector.
Corendon verraste gisteren met een advertentie waarin het zijn excuses aanbiedt: 'Sorry voor die 4%. Uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 96% van onze vakanties direct boekbaar is en de juiste prijs laat zien. Daar balen we van, want we streven natuurlijk naar een score van 100%!'. In de advertentie is de ranglijst van de Consumentenbond prominent afgebeeld, met Prijsvrij en D-reizen onderaan. Corendon lijkt de negatieve publiciteit om te zetten in een positieve boodschap: transparantie en betrouwbaarheid staan voorop.
Sunweb kon het niet laten om op Corendons advertentie te reageren. In een nieuwe advertentie richtte het bedrijf zich rechtstreeks tot Corendon: 'Hey Cor & Don, bedankt voor de tip in jullie advertentie! En dankjewel Consumentenbond!'. Sunweb benadrukt dat hun prijzen soms dalen tussen het moment van bekijken en boeken, tot wel 49%, en ziet dit als een voordeel voor consumenten. Tegelijkertijd plaatst Sunweb een vraagteken bij Corendons claim dat 96% van hun reizen direct boekbaar is: '96% direct boekbaar? Netjes, collega’s!'.
Het onderzoek van de Consumentenbond is niet nieuw. In eerdere edities leidde het al tot flinke irritatie binnen de reisbranche. Vooral Prijsvrij en D-reizen uitten felle kritiek: 'De Consumentenbond lijkt meer uit op media-aandacht dan op het daadwerkelijk dienen van de consument.' De reisbedrijven stellen dat het onderzoek onterecht negatief uitpakt voor sommige aanbieders, terwijl prijsfluctuaties volgens hen inherent zijn aan dynamische vakantietarieven.
De Consumentenbond waarschuwt consumenten juist voor deze prijsveranderingen. 'Prijsdalingen lijken gunstig, maar je moet kunnen vertrouwen op een stabiele prijs tijdens het boeken,' aldus de organisatie. Het onderzoek toonde meerdere gevallen waarin prijzen veranderden, soms zelfs vier keer binnen dezelfde boeking. Vooral Expedia, The Travel Club en Prijsvrij/D-reizen kwamen slecht uit de test.
Waar de Consumentenbond met zijn onderzoek transparantie en betrouwbaarheid wilde bevorderen, blijkt het onbedoeld een nieuw marketingmiddel te zijn geworden. Reisbedrijven als Corendon en Sunweb draaien de kritiek om in hun voordeel, terwijl anderen, zoals Prijsvrij en D-reizen, de aanval op de bond voortzetten. Voor consumenten blijft het devies: blijf kritisch en vergelijk prijzen zorgvuldig, zelfs als deze dalen tijdens het boeken.
Meld je aan voor exclusieve deals en blijf op de hoogte met insider vakantie nieuws